Hvorfor bruge padderok ?
Padderok er en plante som i kraft af dens indhold af diverse stoffer, er kendt for at virke i haven som et effektivt svampehæmmende. At dens virkning som svampehæmmende er veldokumenteret, har betydet bl.a, at den er blevet anerkendt af EU, som et af Basistoffer i plantebeskyttelse.
Mit primære formål med at bruge padderok her, er som et stimulerende, styrkende og forebyggende tilskud til plantens ung liv, men også som svampehæmmende.
Afkog er den metode jeg bruger her til at lave planteekstrakten med (Det er den 1. planteekstrakt som indgår i det forsøg som er beskrevet her).
Padderok, de gavnlige stoffer :
Op til 10% silicium (styrker cellernes immunforsvar), kalium, aluminiumchlorid, C-vitamin, garvesyre, nikotinsyre (insektafvisende), equisetonin og equisetogenin (svampehæmmende), kiselsyre (frastødende) og jernoxid.
Hvor kan jeg få fat i padderok ?
Ud i naturen, måske i din have, fra maj til juli.
Den kan også købes i helsekostbutikker.
Fremstilling :
Et planteafkog kan ikke holde sig ret længe (et par dage højst) inden den begynder at fermentere. Derfor handler det om at lave den mængde som skal bruges her og nu.
25 gr. tørt padderok trækker i 1 liter regnvand i et døgn
“Små” koges i 30 min. med låg.
Afkøles med låg
Sies
Anvendelse :
Afkoget fortyndes 1/10
Sprøjtes 3 gange med en uges interval i det tidlige forår når jordtemperaturen er kommet over de 8 grader (kan sprøjtes både på jord og planter).
Bliver det sprøjtet på planter, skal det ske tidligt om morgenen inden duggen er fordampet eller sent om aftenen.
Mere om padderok i haven :
http://plante-doktor.dk/ (søg på padderok)
https://www.tomatofifou.fr/culture/extraits-vegetaux/la-prele
Tak for oplysningen 🙂
Min far havde høje tanker om padderok som en af de første planter på jorden. Spændende at eu anser dens stoffer til plante beskyttelse. For 40 – 50 år siden sprøjtede vi frugtplantagen med plante extract fra padderok, specielt mod meldug.
Hej Jesper, den del som ligner mest et juletræ.
Mvh. Hervé
Hej 🌷🐸👑
Hvilken DEL af padderokken bruger jeg til te? De grønne “blade” eller den del som ligner en lille tynd høj svamp?
Kram
Jesper Hjertegrøn
Hej Lene, mine erfaringer rækker kun til urter jeg bruger som planteekstrakt til haven. Jeg høster og binder padderok i mindre buketter, hænger dem med bladene nedad i et tørt og mørkt rum. Når de er tørre opbevarer jeg dem i en tæt lukket og mørk dåse.
Håber dette kan bruges. Mvh. Hervé
Er lige flyttet i hus og padderokke gror lystigt i hækken. Nu tænkte jeg, istedet for at bekæmpe dem med djævelens vold og magt, og så betale penge for tørret padderokke i helsebutikker, så kan jeg jo “høste” selv.
Det kan man godt ikk?
Men hvordan tørrer jeg dem? Og opbevarer dem?
Hej Anne,
Tak for dit besked, linket er rettet.
Ang. padderok på tomater og kartofler, kan du bruge afkoget fortyndet (1/20 for mindre arealer og 1/10 for marker) som forebyggelse. Det sprøjtes på jord med 14 dags mellemrum: 2x i april, 2x i maj og 1x i juni.
Får du et angreb af skimmel, sprøjt hver 3. dag på jord og planter tidligt morgen eller sent aften for ikke at “brænde” planterne.
Giv dine planter luft og tilstrækkeligt med vand.
Med venlig hilsen
Hervé
PS. En kort tilbagemelding af din erfaring vil være guld værd.
Hej ?. Dit link til forsøget virker ikke.
Kan dette afkog bruges jævnligt i f.eks. drivhus og på kartofler, for at prøve at undgå skimmel? Og hvor ofte?
Vh. Anne