I fredags (30. maj 2020), vandede jeg tomaterne i drivhuset for 1. gang efter 5 uger. De sidste år har jeg vandet tomatplanterne ca. hver 14 dage helt frem til oktober.
Trods de 5 uger så planterne ikke vandtrængende ud. Jeg var noget imponeret, ikke mindst i betragtning af det meget varme forår med de mange soltimer.
Uld og fjer
At det forholder sig sådan i år, er ikke helt tilfældigt.
Sidste år blev jeg bekendt med en måde at dyrke tomater som stammer fra Rusland.
Ideen med denne metode er at stimulere tomatplantens rødder til at søge næring og vand i dybden frem for i overfladen.
Metoden (min udgave) er ganske enkel. Man graver et 30-40 cm dybe hul. I hullet lægges der en håndfuld fjer og en håndfuld uld (langsom tilgængelig næring). Hullet fyldes med vand.
Når vandet er løbet igennem, plantes tomatplanten samt med en håndfuld halvt omsat kompost og det øverste lag af den jord som er gravet op.
Der tilføres igen vand så jorden mættes. Jorden dækkes så med et 10 cm tykt lag ålegræs eller halm.
(inden jeg sætter planterne i jorden har jeg forberedt jorden med en gang fladekompostering af forafgrøder. Læs mere om det her.)
Se mere om metoden her:
http://drivhusklubben.dk/profiles/blogs/tomater-skal-slet-ikke-passes-med-vand
https://www.datsja.no/blogg/2017/1/7/tomatdyrking-med-fjr-og-uten-vanning
1. erfaringer
Egentligt havde jeg ikke behøvet at vande allerede efter disse 5 uger. Det er ikke min mening i år at udføre et decideret forsøg men se det som sker. Nysgerrighed 🙂
Det bliver spændende hvornår planterne igen skal have vand.
Foreløbig kan jeg ikke sige andet end jeg har sparet både vand og arbejde, og at planterne vokser fint, sunde og med en flot dyb grøn farve.
Mener du om du må komm uld i plantehullet? Det må du, det er ideen med metoden at den næring som er i uld, opfordrer planterødderne i at søg dybere.
Jeg læser her om ud i plante hullet. Jeg har meget uld fra vores fårehold. Jeg bruger ulden rundet om planterne og der hvor jeg gerne vil holde ukrudt væk…..men kan jeg med fordel også ligge noget omplante hullet ???? Altså den del uden afføring ???
Hej Hanne, en god pointe. Kapilærvirkningen er afgørende. Dine resultater tyder på en “god” jord, med et pænt humus/kolloider procent.
Ang. hvor langt der er til grundvandet, tænker jeg at det må være nok at rødderne finder frem til et fugtbevarende lag (lerholdigt).
Tak for dit kommentar.
Med venlig hilsen
Hervé
Det virker jeg har gjort noget tilsvarende i nogle år, dog uden fjer. At metoden virker må have indflydelse på, hvor langt er der til grundvandet?
Hvor god er kapilærvirkningen i den aktuelle jord? Altså hvor godt trækkes vandet op ad i jorden? Sandjord eller lerjord?
Sommeren 18, den varme, fik jeg store fine kartofler uden vanding, sandjord, et tot uld i hullet under kartoflen og massivt jorddække. Kartoflerne blev sat på et tidspunkt hvor jorden var godt våd.
Så jo det er en god og afprøvet metode.
Spændende