Kompost-te, 1. forsøg. Sept.2017

Ideen med kompost-teen er at lave en koncentreret udtræk af en god kompost. Det handler om at give de mikroorganismer, som er tilstede i komposten, optimale betingelser for at formere sig (en bakterie kan blive til 2 millioner på et døgn :)) og udbringe dem på jorden umiddelbart efter.
Der vil kompost-teen være med til at øge omsætningen af de organiske næringsstoffer som er tilstede i jorden og således forbedre planternes vækstmuligheder.

Fremstilling :

Dette er mit første forsøg med kompost-te., og langt de fleste oplysninger, samt inspirationen til opskriften, har jeg hentet fra Martin Becks projekt : “Jordforbedring med kompost fra flere kilder”.

Her er den opskrift jeg brugte :

  • 30 ml  “god” kompost. Med en god kompost mener jeg en moden kompost, dog ikke så moden at ormene har forladt den (se komposttesten).
  • 6 l regnvand
  • 12 g økologisk sukkerrørsmelasse
  • et drys havsalt

Af udstyr skal der bruges :

  • en lille akvariepumpe (kompost-teen skal tilføres luft (ilt) under hele processen)
  • En plastik spand
  • En varmledning eller andet, som kan sikre en stabil temperatur på 25 grader (+/- 3 grader) under hele processen.

Melassen røres i lidt af det regnvand som er varmet let op for at gøre det nemmere at opløse den i vandet.
Komposten røres i når temperaturen er på de ca. 25 grader.
Pumpen startes og temperaturen holdes stabilt i ca. 36 timer.
Umiddelbart efter, sis kompost-teen. Den fortyndes 1:10 med regnvand og sprøjtes på jorden (se fladkompostering) eller på afgrøder (dog med den begrænsning at der ikke sprøjtes på afgrøder som skal høstes inden der er gået 90 dage, af hygiejniske grunde).

Effekt ?

Det kan være svært at se om kompost-teen overhovedet har en virkning. Her er vi tilbage til den kompleksitet jeg omtaler i præsentation af “Mit Havelaboratorium” (se Om), en kompleksitet som kræver tålmodighed, iagttagelser og ikke mindst refleksioner.

Jeg har fundet et andet spændende sted med en kompost-te opskrift. Der bliver der stillet mere præcise krav til komposten, bl.a. om dens indhold af mikroorganismer. Men for at dette kan lade sig gøre, kræver det adgang til en mikroskop og at man er i stand til at bruge den. Det må blive mit næste vinterprojekt :). Her er adressen : http://www.soilfoodweb.com/Compost_Tea_Recipe.html

Kompost
Kompost, halvt-omsat
Akvariepumpe (luftbobler)
Spand med tappehane
Den færdige kompost-te

7 Kommentarer on “Kompost-te, 1. forsøg. Sept.2017

  1. Et spændende og meget komplekst spørgsmål du kommer med her, som jeg ikke kan svare på, for det kommer an på så meget. Det er netop et af de områder hvor jo mere jeg læser jo mindre føler jeg ved noget 🙂
    For… hvilken ubalance er den rigtige (ligevægt per definition findes ikke)? Gode ubalance findes også, f.eks. i det du dyrker: Grønsager: flere (ikke for mange :)) bakterier end svampe, buske/frugttræer flere svampe end bakterier.
    Min havejord indeholder 10% ler og 6% humus. Den meget intensive dyrkning af køkkenhaven, som jeg ikke lade være med :), kræver en stabil humus (svampe og bakterier), derfor er jeg begyndt at lave kompost med en større andel træflis og halm (flere svampe). Hvordan det kommer til at virke, vil fremtiden vise (det er bl.a. derfor min voksende interesse for bio-indikatorplanterne, de fortæller mig hvor jeg er på vej hen).
    Jeg er også meget forsigtig med N (N er god til at skabe problemer). Jeg tilføre det kun via komposten eller løbende via frisk hakket brændenælder, evt. tynde lag nyslået græs (bakterier).
    Og så er der mykorrihza, og deres evne til at kommunikere. Hvad betyder de for balancen?
    Håber du fik noget ud af mit svar.

  2. Dette link
    30 ml “god” kompost. Med en god kompost mener jeg en moden kompost, dog ikke så moden at ormene har forladt den (se komposttesten).
    6 l regnvand
    12 g økologisk sukkerrørsmelasse

  3. Martin Beck snakker om balancen mellem svampe og bakterier i jorden. Hvis vi opformerer bakterierne for meget, kan det så forrykke balancen svampe: bakterier? Vh John

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.